Nie mam zbyt wielkiego talentu kulinarnego, ale zawsze jak mam troszkę więcej czasu, to lubię pokombinować w kuchni.

Poduszeczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, mozzarellą i szynką

/
0 Comments

Nie mam zbyt wielkiego talentu kulinarnego, ale zawsze jak mam troszkę więcej czasu, to lubię pokombinować w kuchni.

Dziś, mam dla Was wynik mojego kolejnego eksperymentu. Są to poduszeczki/kieszonki (jak kto woli) z ciasta francuskiego nadziewane szynką, szpinakiem i mozzarellą. Uważam, że to idealna przekąska na imprezę, spotkanie ze znajomymi czy leniwy wieczór z ulubionym serialem.
To jak? Kto chce przepis? :)

Składniki (na ok. 8 sztuk):
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 duży pomidor 
  • kilka plasterków szynki
  • ząbek czosnku
  • oliwa do smażenia (u mnie oliwa z bazylią)
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • musztarda

1. Na patelni rozgrzewam oliwę, czosnek drobno siekam i chwilkę podsmażam, uważając żeby się nie przypalił. Dorzucam szpinak i smażę przez kilka minut. Doprawiam solą, pieprzem i papryką.


2. Ciasto francuskie kroję na kwadraty. Wielkość kwadratów całkowicie dowolna :) Moje miały boki o długości ok 10 cm.
3. Mozzarellę i pomidora kroję w plasterki o grubości ok. 0,5 - 1 cm.
4. Na co drugim kwadracie (puste kwadraty posłużą nam do przykrycia farszu) zaczynam układać składniki. Najpierw plasterek szynki, który smaruję musztardą, następnie pomidor, mozzarella i łyżeczka przygotowanego wcześniej szpinaku.


5. Następnie, przykrywam całość drugim kwadratem z ciasta i dokładnie sklejam boki.
6. Moje poduszeczki piekę w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut, do zarumienienia ciasta.



SMACZNEGO!


Lubicie szpinak? Często wykorzystujecie go w kuchni? Jak Wam się podoba pomysł na taką szybką przekąskę?


Do następnego...
M.


Zobacz również

Brak komentarzy :

Obsługiwane przez usługę Blogger.